TRADYCJA - DAJMY SIĘ LEPIEJ POZNAĆ!
Centrum Etnograficzne - Produkty regionalne
chcemy przywrócić blask naszej lokalnej tradycji, kulturze i sztuce
Tym, co poza walorami krajobrazowymi przyciąga turystów w Beskid Śląski jest niezwykła i intrygująca kultura ludzi gór - górali, czy też, jak to się określa na Śląsku Cieszyńskim, goroli. Jesteśmy dumni ze swojego dziedzictwa i zamierzamy się nim pochwalić!
WYPAS
OWIEC I KÓZ
Wołosi przybyli do Brennej kilka wieków temu i z powodzeniem wypasali na zboczach Kotarza swoje owce. Choć w ostatnich latach ta tradycja zanikła, dzisiaj ma szansę odrodzić się w Brennej na dużą skalę.
Kulturowy wypas owiec na zboczach Kotarza zapewni nie tylko równowagę lokalnego ekosystemu, ale także, dzięki programom unijnym, korzyści ekonomiczne. Dzięki temu na stoły wrócą smaczne i pożądane przez klientów owcze sery wołoskie, przede wszystkim wyśmienita breńska bryndza.

UPRAWA
ZIÓŁ

Dzięki rekultywacji ogromnych połaci pastwisk na Kotarzu znajdzie się także miejsce dla uprawy lokalnych ziół, które niegdyś porastały górskie hale, a dzisiaj niestety z nich zniknęły. Gmina Brenna w najbliższym czasie będzie promowała lokalne zioła, a my dołożymy wszelkich starań, żeby pojawiły się one w swoich naturalnych warunkach.
SMAKI LOKALNEJ
KUCHNI
Zioła, breńska bryndza, sery wołoskie, baranina i jagnięcina – to smaki, z których niedługo Brenna będzie słynna w całej Polsce.
Dzięki doświadczeniu w budowie oferty gastronomicznej, ale przede wszystkim ogromnemu potencjałowi, jaki stanowią ludzie w Brennej, wierzymy, że przy okazji powstania Kotarz Areny, w naszej miejscowości pojawią się także lokalni wytwórcy żywności oraz miejsca, w których będzie można spróbować breńskich przysmaków.

WARSZTATY
EDUKACYJNE
